08 helmikuuta, 2014

Kätevämmäksi emännäksi ~ leipomista harrastamaan

Päätin alkaa harrastaa leipomista, opetella tekemään lempeämpiä leivonnaisia ja myös oppia perinteisten herkkujen tekemistä. Lempeämpiä sillä, että en ole ollut mikään pullantuoksuinen äiti vaan opettelemassa vasta, miten vaikkapa pullista saa pingispallopullien sijaan hyvin kohonneita, pehmoisia!

Viime viikolla sain omalta äidiltäni opetusta karjalanpiirakoiden leipomiseen. Niiden tekeminen oli helpompaa kuin olin luullut. Äitini valmisti taikinat, tavallisen ja gluteenittoman. Kuorten valmistaminen oli siirtynyt nykyaikaan. Äitini oli ostanut pastakoneen, jolla saimme kuoret valmistettua niin helposti, että jopa pienet tyttärenikin osasivat niitä tehdä. Rypyttäminen sujui pieniltäkin. Minun mielestäni se oli vaikeinta karjalanpiirakoiden tekemisessä, sain muutaman ihan kelvollisen näköisen piirakan aikaiseksi mutta harjoituksia on jatkettava vielä!

Paistoimme piirakat leivinuunissa. Poltimme siinä puita´pitkään, mutta lämpötila ei noussut ihan kolmeensataan asteeseen, mikä olisi suosituksena. Piirakoita piti paistaa vähän pidempään. Puu-uunissa paistetut piirakat maistuvat aivan erilaisilta! Olin lopputuloksesta innoissani ja söin päiväkahvin seuralaisena monta ihanaa, lämmintä karjalanpiirakkaa!

Tässä on käyttämämme reseptit ja jokusia kuviakin leipomishetkestämme. Reseptien alkuperää en osaa sanoa, ne ovat olleet äitini reseptikirjasten välissä jonkin aikaa. Kunnia hyvistä ohjeista niille, joille se kuuluu!

Karjalanpiirakat

2dl vettä
1dl öljyä
1,5tl suolaa
3dl ruisjauhoa
3dl vehnäjauhoa


Gluteenittomat karjalanpiirakat

2dl lämmintä vettä
1tl psylliumia
2dl gluteenitonta jauhoseosta
3dl tattarijauhoa
0,5tl suolaa
0,5-1dl öljyä

Lämmin vesi ja psyllium sekoitetaan yhteen
ja annetaan turvota
n. 15min ennen kuin lisätään muut ainekset.



Ohjeista tuli n.25kpl piirakoita kumpaisestakin. Ja valmista riisipuuroa kului litran verran per taikina. Paistolämpötilan olisi pitänyt olla 300astetta mutta meillä se oli siis vähäisempi ja paistoaikaa en sen vuoksi pistänyt muistiin.

Pastakonekin saattaa tehdä sydämiä...











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti