29 joulukuuta, 2014

Enkeleitä

Kankaanpainantajaksolla tehtävänämme oli kehitellä samaa kuva-aihetta, kokeilla erilaisia kankaanpainotekniikoita ja kangaslaatujakin.

Oman kuvakehittelyni taustalla olivat tyttärieni, seitsemänvuotiaan ja neljävuotiaan piirtämät enkelit. Tutustuin kankaanpainannan eri tekniikoihin tyttärieni piirroksia eri tavoilla työstäen. Aloitin työskentelyn kopioimalla piirrokset mustavalkokopioiksi. Päätin käyttää työskentelyssä seitsemänvuotiaan enkeliä sekä toista neljävuotiaan enkeleistä. Leikkasin nämä ja liimasin rinnakkain puhtaanvalkoiselle paperille. Valopöydällä tästä oli helppoa piirtää ääriviivapiirros mustalla tussilla ja tätä piirrosta kehittelin edelleen niin, että pystyin työstämään piirroksen kahdenlaiseksi kalvosapluunaksi. Ensimmäinen kalvosapluuna koostuu kolmesta eri kalvosta, joista yhteen leikkasin enkeleiden mekot, toiseen siivet ja kolmanteen enkeleiden päät. Toinen kalvosapluuna on ääriviivasapluuna. Ensimmäisen kalvosapluunan kuvion painoin töpöttimellä kalvo kerrallaan. Ääriviivasapluunaa käytin töpöttämiseen mutta myös raaputustekniikkaan, vehnäjauhobatiikkikokeiluun sekä piirsin ääriviivat vedenkestävällä tussilla ja maalasin enkeleiden värit.

Oma enkeli löytyi piirtämällä kymmeniä eri versioita. Vähitellen liian pitkästä, huonoryhtisestä, pottunenäisestä, jalattomasta ja kynttilän melkein pudottavasta olennosta piirtyi sopivanpituinen, inhimillisen ryhdikäs, töppösillä asteleva enkeli, jolla kynttiläkin pysyy kädessä. Tästä enkelistä valotin ikioman seulan, jolla tein ensimmäiset painannat pellavakankaalle jouluisia pusseja varten. Seulaa aion hyödyntää jouluisissa käsitöissä myöhemminkin.

Omat lapsenikin pääsivät tekemään kankaanpainantaa, seitsemänvuotiaan ja neljävuotiaan lisäksi työskentelyssä oli innolla mukana yhdeksänvuotias lapseni. Lapset tekivät vehnäjauhobatiikkia, maalasivat vehnäjauhovellillä kuvioita kankaalle ja myös maalasivat valitsemallaan värillä kuivuneen kankaan. Lapset kokeilivat myös kankaan maalausta ja näistä kankaista valmistan vielä hyvien unien tyynyt jokaiselle.


Tässä muutamia kuvia kankaanpainannan jaksolta.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti