12 tammikuuta, 2016

Ennen Nuutinpäivää

Hyvä Tuomas joulun tuo, paha Nuutti pois sen vie! Huomenna on Nuutinpäivä ja joulun aika päättyy. Tässä vielä muutamia jouluisia kuvia. 

Sain vihdoin ja viimein - eikä siinä kestänytkään kuin vuoden päivät - omien lastemme hyvien unien tyynyt ommeltua. Suutarin lapsella ei ole kenkiä - käsityöntekijän lapsella ei ole unityynyjä?? Lapsemme maalasivat kankaat itse ja niiden välissä on vanulevyä. 




Kuten olen jo aikaisemminkin täällä kertonut, en ole mikään kätevä emäntä. Nyt olen kuitenkin taas pikkuisen kätevämpi, koska tein ensimmäistä kertaa elämässäni lanttu- ja porkkanalaatikot ihan omin käsin. Apuna minulla oli Kotilieden joulunaika -kirja. Ostin tarpeiksi luomulantut ja luomuporkkanat. Herkullisia tuli!





Testasin uudestaan aiemmin täällä julkaisemani tattaripipareiden ohjeen, kun erityisesti jauhon määrä mietitytti minua. Ohje toimi ihan hyvin. Ja jauhoja meni todellakin ohjeen mukaiset 7dl, että taikina oli hyvä leipoa. Leivoimme lasten kanssa tällä kertaa niin, että kaulimme taikinaa leivinpapereiden päälle ja painoimme piparit suoraan siihen. Piparit pysyivät kauniin muotoisina, kun niitä ei tarvinnut nostella pöydältä uunipellille. Koristeluun käytimme veden ja tomusokerin sekoitusta, jonka pursotimme lääkeruiskulla kiemuroiksi piparkakkujen päälle.

Tässä vielä ohjeemme uudemman kerran.


Tattaripiparit

150g voita
1dl siirappia
1 3/4dl sokeria
3tl piparkakkumaustetta
2 munaa
7dl tattarijauhoja
1 1/2tl leivinjauhetta

Voi, siirappi, sokeri ja piparkakkumauste kiehautellaan kattilassa ja annetaan jäähtyä. Jauho, leivinjauhe ja kananmunat lisätään joukkoon. Piparitaikina saa kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään asti. Taikina kaulitaan ohueksi levyksi ja siitä painellaan sydämiä, possuja, tähtiä, joulukelloja, tonttuja, enkelikin... Paistetaan 175 asteessa 10 minuuttia. Joululaulut ja kynttilän valo antavat ihanan lisän piparkakkujen makuun...

Huomioithan jauhoja laittaessasi että niiden laaduissa on eroja, mikä vaikuttaa käytettyyn määrään. Meillä jauhoja tarvittiin n. 7dl sopivan napakkaan taikinaan, mutta lisää jauhot mieluummin varovasti tunnustellen, ettei taikina menisi liian kovaksi. Myös paistovaiheessa arviointi on kultaakin kalliimpaa... uunit paistavat eri lailla, joten kurkistele uuniin jo aiemmin etteivät piparit pala.







Lunta sataa Keski-Suomessakin! Valkeata Nuutinpäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti