31 toukokuuta, 2016

Villiyrttejä ja saippuaa


Viime viikolla kävin oppimassa villiyrteistä villiyrttikurssilla, joka oli retki kotikaupungin metsään. Maistelimme villiyrttejä ja keräsimme niitä kotiinviemisiksikin. Nokkonen, poimulehti ja kuusenkerkät olivat entuudestaan tuttuja, mutta retkellä uskaltauduin keräämään koriini myös vadelmanlehtiä, maitohorsmaa ja mesiangervoa. Maistelin ensimmäistä kertaa katajan kerkkiä, joissa oli mukavan mieto maku. Ja opin että jos mustikan kukasta kerää vain vaaleanpunaisen helman syötäväksi, saa loppukesästä vielä toisenkin sadon marjana. Mökillämme rehottaa vuohenputkea kesäloman hortoiluhetkiä varten.





Viime viikolla kävin oppimassa myös saippuanvalmistusta Artanttilassa Laukaassa. Kurssipaikka oli kauniissa maalaismaisemissa ja meitä hemmoteltiin myös ihanalla herkkubuffetilla. Opimme päivän aikana saippuanvalmistuksen historiaa, kemiaa ja käytäntöäkin. Valmistimme omat saippuahalot kylmäprosessilla erilaisista öljyistä, lipeästä, tuoksuista ja väreistä sekä käytimme koristeluun kukkien terälehtiä. Seuraavana päivänä leikkasin halon saippuapaloiksi ja nyt ne vielä tekeytyvät kuukauden verran ennen käyttöönottoa. Saan juhannussaunaan omaa laventelimetsäsaippuaa.







Poikani tekemään linnunpönttöön on löytynyt asukkaat. Viime viikonloppuna pöntössä tehtiin vilkkaasti pientä pintaremonttia. Tiaispariskunta oli käynyt taloksi.


Juuri nyt on valtavan kaunista! Puut kukkivat ja ikkunasta leijuu sisään niin ihana syreenintuoksu! Kauniita päiviä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti