24 lokakuuta, 2014

Entisöintiä


Kymmenen vuotta sitten löysin jyväskyläläisestä vanhojen tavaroiden liikkeestä neljä kaunista vanhaa puutuolia. Aloin jo tuolloin puhdistaa yhtä tuoleista, muut kolme otimme käyttöön sellaisinaan. Vanha, kulunut maalipinta näytti meistä ihan kauniilta. Tuolin puhdistaminen osottautui työlääksi hommaksi, minkä vuoksi tuoli päätyikin varastoon odottamaan uutta puhtia ja unohtui sinne vuosikausiksi. Puu / tuunaus -jaksollamme kaivoin tuolin taas esiin ja se pääsi mukanani Taito Aivian puutyön opettajan arvioitavaksi.

Tämän verran sain aikaiseksi kymmenen vuotta sitten...







Opettaja suositteli irrottamaan tuolista ne osat, mitkä vain suinkin irtoaisivat. Tämän jälkeen jatkoin tuolin puhdistamista minulle uuden siklin kanssa. Istuinosan alapinnalla oli vain yksi ohut maalikerros, jonka työstäminen siklillä oli mahdotonta. Kokeilin tähän kuumailmapuhallintakin, mutta sekään ei auttanut. Koska vaikutti siltä, että tuolissa on käytetty öljymaalia, eikä käsittelyjä saa kokonaan poistetuksi, päätin maalata tuolin uudestaan joko Uula -kalustemaalilla tai sitten kokeilen itsetehtyä maalia pellavaöljystä, kananmunasta ja pigmentistä.



Ja tässä tuolin kappaleita siklauksen sekä kuumailmapuhalluksen jäljiltä...




Pääsin hiomaan tuolia hiomapapereilla 80-240. Tein opettajan avustuksella myös yhden uuden puutapituksen, koska yksi vanhoista puutapeista katkesi irroittaessani tuolin kappaleita. Tuolin entisöinti jatkuu taas sopivan hetken tullen. Jäljellä on enää kappaleiden uudelleen kasaus ja pintakäsittely.

Tuolin istuinosan maalipinnan alta löytyi tällainen leima...




Opettaja sanoi, että tuoli on joko valmistettu Wilhelm Schaumannin Vaneritehtaalla Jyväskylässä tai sitten se on ollut tehtaan tuolina tai molempia.

Hiljaa hyvä tulee! ...nähtäväksi jää meneekö vielä toinen vuosikymmen ennen kuin neljäs tuoli palaa käyttöön :)!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti