12 lokakuuta, 2014

Huovutuksen lumoa

Syysloman jälkeen aloitamme koulussa huovutuksen. Villa ja huovutus ovat olleet minulle rakkaita, joten on kiva päästä jatkamaan niiden parissa pitkästä aikaa, palauttaa mieleen aiemmin opittua ja ehkä jo unohdettuakin sekä oppia uutta menetelmästä!

Viime syksyn huovutusjaksolla valmistin prinsessakatosta, Unikeiju -soittorasian sekä viimeistelin valokuvausprojektiani. Otin vuoden aikana muotokuvia pienistä kummilapsistani ja huovutin koulussa seinätekstiilit, jotka annoin kummilapsillemme.

Prinsessakatoksesta laitoin kuvia jo aikaisemmin, mutta tässä olisi kuvat Unikeijusta sekä seinätekstiilistä.

Unikeiju -soittorasiani soittaa Edelweisia lapsosillemme. Kuu on 3D-työ, johon tein kaavan ja huovutus tapahtui kuplamuovin ympärille. Materiaalina on valkoinen merinovillaneulahuopa. Soittorasian sisällä on vanua ja lisäksi koneisto soittorasian alaosassa. Kuun kaarella istuva Unikeiju sen sijaan on neulahuovutettu. Valmistin metallilangasta keijun luurangon ja neulahuovutin karstavillasta keijun olemuksen. Kuvat on otettu viime vuoden lopussa jo hieman lumisessa tunnelmassa.








Ja sitten vielä yksi huovuttamistani seinätekstiileistä. Blogini alkoi valokuvalla kauniista lehmuksesta ja tästä kuvasta tein taulun. Tässä työssä on käytetty silkkiorganza-arkkeja, jollaiselle valokuva lehmuksesta kopioitiin tulostimella. Tulostamisen jälkeen silkkiorganza-arkki silitettiin ja se myös kostutettiin. Tämän jälkeen kuva koottiin tauluun tulevan villan ja mahdollisten muiden tekstiilien kanssa muotoon rullauksella tapahtuvaa huovutusta varten. Omassa seinätekstiilissäni on ensin suuri pala valkoista merinovillaneulahuopaa, vähän pienempi pala valkoista harsoa ja vielä pienempi pala valkoista neulahuopaa. Tämän viimeisen esihuopapalan päälle asettelin lehmuksen kuvan silkkiorganza-arkilla. Huovutus eteni helläkätisesti ja työn rullaussuuntaa vaihdoin tiuhaan, jotta silkkiorganza työstyi kauniisti ja kuva jäi selkeäksi. Kuivuneeseen työhön ompelin kirjontapaininjalkaa kokeillen kiemuroita ja kiinnitin muutaman luunapin työn kulmaan. Samaan tapaan valmistin seinätekstiilejä kummilapsillemme heidän muotokuvistaan. Tämä oli kiva tekniikka, harmi että silkkiorganza-arkkien maahantuonti on kuulemma lopetettu!







Minulla on syysloma aikaa suunnitella tulevan jakson töitä. Viime syksyltä jäi käyttämättä ideoita, joten ehkä niiden vuoro tulee nyt. Houkuttaisi valmistaa lapaset, lukunuttu eli oikeammin hartiahuivi johon kääriytyä kirjaa lukiessa, matto joulukuusen alle...


Villanlämpöisiä hetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti